header Testat MarcaIncrederii InfoCons Protectia Consumatorului
mesaj
bar

scaneaza

spycit

afla_cat_costa

telefon_consumator

112

ia_atitudine

o9atitudine

gc

cobalt


alege

o9atitudine

stop_risipei


Sorin_Mierlea_Presedinte_InfoCons_Protectia_Consumatorilor

In activitatile pe care le desfasuram in fiecare zi luam decizii, alegem, votam dar oare constient? Cumparam produse si servicii din magazinul de langa noi, din supermarket sau intram pe un site si comandam ceea ce ne atrage atentia. De cele mai multe ori, cu ideea ca ne grabim, ca timpul ne preseaza, alergam si achizitionam un produs fara a ne gasi ragazul de a citi eticheta, de a compara produsele in functie de triada calitate-pret-cantitate si facem gestul automat de a pune in cos, de a plati si de a continua cursa zilnica catre ceva...Dar incotro? Pana la urma fugim undeva sau fugim de ceva?

Haideti sa gasim timp sa ne gandim la ce cumparam, cum cumparam, de ce cumparam si sa facem acest lucru, nu din perspective filozofice, nu pentru a ne analiza comportamentul, ci pentru binele nostru. De fiecare data cand facem o alegere, sa intelegem ca este esential sa stim ce decidem: daca discutam de mancare, sa fim constienti ca ea reprezinta carburantul nostru si trebuie sa fie cu adevarat un carburant calitativ, sa ne ofere energie maxima si sa nu dauneze motorului intern; daca discutam de servicii, produse sau imbracaminte de folosinta indelungata, sa cumparam ceea ce realmente necesitam, ceea ce ne ajuta si mai ales ceea ce ne creeaza un real confort.

Este important sa retinem ca atunci cand cumparam ceva validam acel produs, acel magazin, acel producator prin achizitia facuta. Trebuie sa fim siguri ca merita acest vot si sa constientizam ca prin votul nostru de incredere va primi si votul celor apropiati noua. Decizia de a cumpara ceva este o certificare, iar aceasta certificare trebuie facuta intelept! Pentru a face evaluarea in vederea certificarii trebuie sa citim eticheta: termenul de valabilitate, modul de depozitare si ingredientele si sa un uitam ca acestea sunt in ordine descrescatoare, adica primul este in cantitatea cea mai mare, iar ultimul in cantitatea cea mai mica. In cazul produselor nealimentare, cum ar fi imbracamintea, trebuie sa ne uitam si la pictograme, la datele de identificare ale producatorului (datele companiei, tara de origine) - pentru a putea decide daca validam munca cetatenilor din acea tara sau nu.

Avem posibilitatea sa alegem un produs fabricat in Romania si daca putem, de ce sa nu ajutam vecinii sau prietenii sa aiba un loc de munca? Noi, Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - InfoCons suntem alaturi de tine prin programe si proiecte de informare, de educare. Mai mult, comparam zilnic produse si servicii in laboratoare independente cu experti si specialisti si publicam rezultatele pe teste-comoarative.ro unde si tu te poti informa, poti decide mai intelept, mai bine si mai sigur ca stii ce cumperi pentru familie, copii si prieteni.

Asa ca haideti sa nu ne mai aflam intr-o miscare browniana si sa ne oprim putin, sa ne gandim cand cheltuim banii pentru a evita sa aruncam la gunoi mancare expirata, care se strica pentru ca nu am stiut sa o depozitam sau am cumparat prea multa. Haideti sa nu mai tinem in dulapuri haine pe care nu le purtam, aparate electronice si electrocasnice care nu au randamentul asteptat sau servicii de care uitam a doua zi. Toate acestea inseamna bani, iar banii sunt rezultatul muncii noastre zilnice! Va invit sa muncim mai bine, sa cumparam mai bine, sa fim mai atenti, mai informati, mai decisi, sa fim consumatori europeni cu o9atitudine!

Sorin Mierlea
Președinte InfoCons
Organizație pentru Protecția Consumatorilor

o9atitudine Marca Increderii ICRT Consumers International
Jos

animation

bar

           

© Toate drepturile rezervate InfoCons

InfoCons este singura voce la nivel naţional pentru consumatori, membru cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale Consumers International. Asociaţia de consumatori este necesară acum, mai mult ca niciodată. Viziunea noastră este o lume unde să avem cu toţii acces la siguranţă, bunuri şi servicii durabile. Puterea noastră colectivă este suportul pentru consumatorii din întreaga ţară.
InfoCons este operator de date cu caracter personal inregistrat cu nr. 12617/05.10.2009
* număr cu tarif normal în rețeaua Telekom, din toate rețelele

Pentru reprezentantii mass media care doresc sa fie acreditati pentru informatiile transmise de InfoCons si pentru a beneficia de acces gratuit la site-ul de teste comparative (testecomparative.ro), sunt rugati sa transmita o solicitare in acest sens la adresa de mail: presa@infocons.ro

InfoCons | Cod Unic de Inregistrare 15535584
Str. Negru Voda 3, sector 3 Bucuresti, Romania
Tel: 021/319.32.66, 031/101.25.14 | Fax: 031/101.25.15

Partenerii noștri:

federatie